In mediul extern exista o sumedenie de microorganisme capabile sa cauzeze diferite boli mai mult sau mai putin severe. Pentru a putea sa va aparati cat mai bine de acestea doresc sa va ofer cateva informatii utile menite sa va ajute sa faceti diferenta dintre un virus, o bacterie si un parazit. 


In plus, nu putini sunt cei care recurg la automedicatie fara sa se consulte cu un specialist. Aceasta practica poate sa slabeasca si mai mult organismul, neaducand niciun beneficiu.

Ce este un virus?

Un virus este o entitate infectioasa care are nevoie de o gazda vie pentru a se reproduce. Dupa ce un virus intra intr-o celula umana, el poate modifica programul prestabilit al acesteia. Practic, misiunea unui virus care a penetrat in organism este de a se inmulti si de a-si asigura supravietuirea.

Banala raceala sau gripa sunt consecinte ale unei infectii virale. In plus, bolile copilariei cum sunt rujeola, rubeola sau varicela sunt si ele produse tot de infectii virale. 


Daca toate acestea se vindeca fara sa lase sechele, trebuie insa sa stiti ca infectiile virale pot fi si extrem de periculoase, cum se intampla in cazul hepatitei cu virus B si C sau in cazul virusului imunodeficientei umane (HIV).

Bacteriile

Daca virusurile aveau nevoie de un organism gazda pentru a se inmulti, nu acelasi lucru poate fi spus despre bacterii. Acestea din urma sunt autonome din punct de vedere al reproducerii. Exista numeroase bacterii care sunt inofensive, iar organismul uman contine in anumite zone o microflora (la nivel intestinal si pe piele, de exemplu) capabila sa traiasca in simbioza cu structurile din jur si chiar sa le ajute.

In pofida acestui lucru, exista insa si numeroase afectiuni bacteriene care pot provoca dezechilibre semnificative la nivelul organismului uman. Afectiunile dermatologice (furunculoza si acneea), otitele, toxiinfectiile alimentare, pneumonia si afectiuni severe precum holera sunt cauzate de infectii bacteriene.

De multe ori la primele semne de raceala cei mai multi sunt tentati sa se automedicheze, apeland la antibiotice. Aceasta este o greaseala deoarece gripa si banala raceala sunt afectiuni virale care nu raspund la acest tip de medicamente.

Ce sunt parazitii?

Asa cum le indica si numele, caracteristica principala a acestora este faptul ca traiesc pe seama altui organism. In interiorul unei gazde, un parazit va consuma nutrientii pe care ii gaseste, va creste si se va inmulti. Parazitozele intestinale sunt afectiuni cu care se pot confrunta atat copiii, cat si persoanele adulte.

O parte din parazitozele intestinale pot sa fie asimptomatice, insa cei mai multi care se confrunta cu aceasta problema acuza scadere in greutate, lipsa apetitului, dureri abdominale, tulburari de tranzit intestinal, greata sau prurit anal. 


Pentru a putea diagnostica o afectiune cauzata de un parazit se pot face diferite analize: examen coproparazitologic, teste de sange, etc. Daca va confruntati cu astfel de semne si simptome este recomandat sa mergeti la medic si sa evitati automedicatia.

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.